Husbilar och husbilscamping är väldigt populärt just nu. Populariteten sammanfaller med pandemin. Husbilarna hade redan en stark trend innan pandemin. I samband med reserestriktionerna förssvanna en massa alternativ till semestrande. Svenskarna började utforska och resa runt i Sverige. Där är husbilen ett toppenalternativ tack vare att man kan parkera var som helst på en parkeringsplats eller för den delen besöka en camping med dess service och bekvämligheter.

Under pandemin uppstod komponentbrist på husbilsfabrikerna och det är svårt att köpa husbil. I teorin är det enkelt att sälja husbil, men eftersom det behövs mycket kapital för att köpa husbil kan det vara värt för en säljare att anlita en husbilsmäklare. Husbilsmäklaren ska inta en neutral roll mellan säljare och köpare av husbil. Det finns några pålitliga husbilsmäklare i Sverige, även om de är få. I Stockholm är det Husbilsmäklaren i Vallentuna Täby som åtnjuter högst trovärdighet och får de överlägset bästa kundomdömena.

Husbilsmäklaren i Vallentuna Täby utanför Stockholm

Bra sätt att köpa husbil via husbilsmäklare

Det är mycket pengar som ska läggas ut vid köpet av husbil. De flesta begagnade husbilarna kostar mellan 300 000 – 700 000 kronor. Och husbilar är komplexa, dels motordelen som är en lätt lastbil och dels bodelen som är lik en husvagn. Motor- och fordonsdelarna kan man undersöka på samma sätt som man undersöker en bil. Titta i besiktings- och fordonsserviceprotokollet samt gå igenom hur husbilen beter sig vid körning. Bodelen har många delar som är kritiska för funktionen, likt ett hem med kök, spis, kyl, dusch, toa och som behöver ha ventilation samt isolerade väggar.

När du köper husbilen via en husbilsmäklare borde du få en neutral besiktning av ”hälsan” hos husbilen. I ett besiktningsprotokoll finns noterat att husbilens olika delar och funktioner är i skick samt vad som behöver lagas. Det är en trygghet och du besparar dig genomgången, analysen av husbilen.

Bra när man säljer sin husbil

Om du säljer din husbil privat, direkt slipper du avgifter för annonsering och förmedlingstjänst/provision. Men frågan är om inte du inte får bättre betalt när du går via en husbilsförmedlare. Kanske är din kostnad för förmedlingen där ofta annonsering ingår lika med den prissänkning som du behöver överenskomma med köparen när du säljer direkt. Samtidigt friskriver du dig delvis ifrån eventuella reklamationer om fel som köparen hittar i närtid efter köpet. Det kan vara värt att sälja husbilen via en husbilsmäklare.

Använd separatat verkstad i förmedlingstjänsten

Som säljare bör du innan du skriver uppdragsavtalet att du har möjlighet att anlita en annan verkstad än den som finns hos husbilsmäklaren. På så sätt undviker du att fel som upptäcks i besiktningen kommer att kosta alldeles för mycket eller att du har kontrollen över processen. Jämför med revisionsbyråer som även sköter bokföringen. Det finns ett inbyggt egenintresse som du som kund bör undvika.